Archive for April, 2013

Migrain @ Pening

Sakit kepala adalah masalah universal. Salah satu jenis sakit kepala yang juga banyak dikeluhkan adalah sakit kepala sebelah atau migrain. Serangan sakit kepala migrain terasa lebih menyiksa dan terkadang datang tiba-tiba. Penderita migrain akan merasakan nyeri dan berdenyut seperti dipukul dan ditarik-tarik dan biasanya disertai dengan gangguan saluran cerna seperti mual dan muntah. Penderitanya pun cenderung […]

Langkah pertama bayi

  Bila bayi berumur 10 11 bulan kita tak sabar nak tengok dia berjalan. Tetapi apakah kaedah terbaik? Pasti ada kaedahnya. Ni bukan pakar cakap ni aku cakap.

Tahan darah

Luka kecil biasanya mengeluarkan sedikit darah sahaja dan pendarahan boleh berhenti dengan sendiri. Bantuan menghentikan darah boleh dilakukan dengan menekan secara langsung pada tempat luka atau menekan arteri-arteri tertentu untuk beberapa minit. Mengangkat ke atas bahagian yang luka juga merupakan salah satu kaedah untuk mem-bantu mengurangkan pendarahan.

Ikan Puyu

Jodoh Lambat…minta percepatkan Tak ada guideline khusus untuk dapat jodoh sesuai pepatah jodoh dan pertemuan di tangan Allah. Pun begitu, usaha berterusan perlu dilakukan bagi mempercepatkan jodoh.

Cirit birit

Dalam terma kedoktoran sebab yang paling biasa cirit-birit adalah virus yang menjangkiti usus. Jangkitan ini biasanya berlangsung selama dua hari dan kadang-kadang dipanggil "selsema usus" atau "selsema perut.".  

Kencing

Imam Nawawi dalam syarah Muslim berkata, yg lebih saya sukai ialah kencing sambil duduk (ia lebih sopan dan adab yang baik) tapi sambil berdiri pun dibolehkan. Wallahu 'alam. 

Salam

Mengikut DBP "salam" itu bermaksud  tanda menghormati seseorang ketika bertemu, sama ada dgn perkataan atau dgn perbuatan.

Air Hujan

Daripada Rasullullah s.a.w sabdanya: Telah mengajarkan saudaraku Jibrail akan ubat segala penyakit tiada berkehendak akan ubat yang lainnya maka sembuh segala sahabat ya rasullullah hendak jua kamu bertahu akan ubat itu maka sabda rasullullah ; Ambil olehmu air hujan pada malam jumaat atau pada harinya maka baca ;

Tercekik tulang

Tengah2 makan tetiba tercekik tulang pulak. Camna tu…

Naik kereta

Masa naik kereta motor tu elok juga dibaca bismillah 50x mohon kepada Allah supaya selamat sampai ke tempat tujuan.