Hello world!

Selamat datang ke laman sesawang University of Life.

Apa tu? O… bab-bab kehidupan kita.

Maklumat yang terdapat di dalam laman ini … mana yang baik tu pakai mana yang tak baik buat sempadan saja.

Maklumat yang dimuatkan di sini bukan hasil plagiat. Kalau di copy paste sumber rujukan akan diberitahu.

Kadang=kadang maklumat yang dipaparkan boleh digunapakai kadang-kadang …..

Have a nice day.

created 9 Apr 2013

Penafian

Iklan yang terdapat di dalam laman sesawang ini dijana secara automatik oleh google dan di luar kawalan saya. Saya tidak bertanggungjawab, dan menafikan semua liabiliti untuk sebarang kerosakan yang timbul daripada penggunaan, merujuk kepada, atau pergantungan ke atas mana-mana maklumat yang terkandung dalam laman sesawang ini. Walaupun maklumat yang terkandung di dalam laman web ini dikemaskini secara berkala, tiada jaminan diberikan bahawa maklumat yang diberikan dalam laman sesawang ini adalah tepat, lengkap dan up-to-date.

Redakan Darah Gemuruh

How to Tell Your Nervous Thoughts Are Out of Control

What makes anxiety frustrating at first is that many people do not know they have it. Their nervous thoughts feel completely normal. When someone develops anxiety, they may notice that they find more and more things to inspire feelings of nervousness. Yet to them, these are genuinely anxiety-producing stimuli.

Usually physical symptoms are the first sign that you have developed an anxiety disorder. When your nervousness tends to cause:

  • Rapid heartbeat
  • Severe muscle tension
  • Weakness
  • Nausea or feelings of illness

These are often a sign that your anxiety is getting worse. Furthermore, those with anxiety often have thoughts that cascade to worst case scenarios. They cannot control a nervous thought themselves, and may even have flashes of worst-case-scenario thinking that no one can talk them out of.

It's this unprompted, potentially out of control nervousness that indicates something is wrong with your coping ability. If this nervousness is paired with physical anxiety symptoms, it is an even greater indicator that you may be suffering from a very real anxiety problem.

Baca selanjutnya… »

Petua Rawatan Kayap

Mengikut laporan kesihatan, Kayap atau Shingles disebabkan oleh jangkitan sejenis virus dikenali varicella-zoster virus atau VSZ.Virus ini adalah virus yang sama yang menyebabkan chickenpox sewaktu kita masih kecil. Virus ini biasanya akan berada dekat pangkal saraf dan ianya membiak semula kebiasaannya terjadi disebabkan oleh masaalah seperti stress / tekanan, badan rasa lemah2, kecederaan pada kulit dan juga akibat masaalah penyakit kanser.

Selepas jangkitan beberapa hari, bahagian kulit kayap itu akan menjadi kemerah2an, menjadi ruam panas, ada yang bernanah, ada menjadi biji berbuih dan mula menjalar. Selain menggunakan rawatan moden kayap juga boleh di ubati dengan kaedah berikut:…

Baca selanjutnya… »

Rasa loya, muntah balik bila makan/minum

Kelazimannya muntah disebabkan oleh infeksi virus yang membabitkan usus atau makanan yang kurang serasi. Jika muntah melebihi 24 jam tanpa cirit, dia mungkin mengalami masalah yang lebih sukar. Berapa lamakah masalah muntah ini wujud? Selalunya, ia akan berkurangan selepas enam hingga 24 jam.

Ni muntah bukan pasal hamil yee.. Kalau nak tahan muntah ni ada petuanya.

Baca selanjutnya… »

Adab dan Doa Ziarah Kubur

Doa ketika ziarah kubur ini aku kompil untuk rujukan bagi gemulah Isteri aku pada 18 Apr 2013.

Mukadimah

Islam sebagai agama yang syumul tidak meninggalkan sesuatu amalan atau perkara melainkan ia membimbing kita kepada apa yang bermanfaat dan menjauhkan kita dari apa yang memudaratkan. Antaranya ialah amalan ziarah kubur di mana Islam telah memberikan sejumlah adab yang perlu kita perhatikan, iaitu:

 

Baca selanjutnya… »

Migrain @ Pening

Sakit kepala adalah masalah universal. Salah satu jenis sakit kepala yang juga banyak dikeluhkan adalah sakit kepala sebelah atau migrain. Serangan sakit kepala migrain terasa lebih menyiksa dan terkadang datang tiba-tiba. Penderita migrain akan merasakan nyeri dan berdenyut seperti dipukul dan ditarik-tarik dan biasanya disertai dengan gangguan saluran cerna seperti mual dan muntah. Penderitanya pun cenderung menjadi lebih sensitif terhadap cahaya, suara dan bau-bauan.

Baca selanjutnya… »

Langkah pertama bayi

 

tatih

Bila bayi berumur 10 11 bulan kita tak sabar nak tengok dia berjalan. Tetapi apakah kaedah terbaik? Pasti ada kaedahnya. Ni bukan pakar cakap ni aku cakap.

Baca selanjutnya… »

Tahan darah

Luka kecil biasanya mengeluarkan sedikit darah sahaja dan pendarahan boleh berhenti dengan sendiri. Bantuan menghentikan darah boleh dilakukan dengan menekan secara langsung pada tempat luka atau menekan arteri-arteri tertentu untuk beberapa minit. Mengangkat ke atas bahagian yang luka juga merupakan salah satu kaedah untuk mem-bantu mengurangkan pendarahan.

Baca selanjutnya… »

Ikan Puyu

Jodoh Lambat…minta percepatkan

Tak ada guideline khusus untuk dapat jodoh sesuai pepatah jodoh dan pertemuan di tangan Allah. Pun begitu, usaha berterusan perlu dilakukan bagi mempercepatkan jodoh.

Baca selanjutnya… »

Cirit birit

Dalam terma kedoktoran sebab yang paling biasa cirit-birit adalah virus yang menjangkiti usus. Jangkitan ini biasanya berlangsung selama dua hari dan kadang-kadang dipanggil "selsema usus" atau "selsema perut.".  

Baca selanjutnya… »

Kencing

Imam Nawawi dalam syarah Muslim berkata, yg lebih saya sukai ialah kencing sambil duduk (ia lebih sopan dan adab yang baik) tapi sambil berdiri pun dibolehkan. Wallahu 'alam. 

kencing

Baca selanjutnya… »