Ikatan Relawan Rakyat Malaysia

relawan

RELA

 

  • Home Guard atau Pengawal Kampung ditubuhkan bertujuan untuk menjaga keselamatan setempat apabila darurat diisytiharkan pada tahun 1948. Ahli-ahlinya terdiri daripada sukarelawan masyarakat setempat. Pasukan Pengawal Kampung dibubarkan setelah darurat diisytiharkan tamat pada 31 Julai 1960.
  • Tenaga sukarelawan digembleng sekali lagi apabila negara menghadapai ancaman konfrontasi dengan Indonesia dari tahun 1963-1965. Pasukan Kawalan telah diwujudkan bagi membantu agensi keselamatan menangani pendaratan dan penyusupan pihak Indonesia.  Pada waktu itu, Pasukan Kawalan bertindak sebagai mata dan telinga kerajaan untuk melaporkan kepada pasukan keselamatan tentang ancaman pihak Indonesia. Apabila tamat konfrontasi pada tahun 1965, ia telah dibubarkan.
  • Pada 13 Mei 1969 telah berlaku pergaduhan antara kaum. Insiden yang berlaku telah menyedarkan pemimpin-pemimpin negara pada ketika itu tentang pentingnya diwujudkan satu pasukan sukarela yang tetap bagi membantu kerajaan dalam menangani masalah dan ancaman keselamatan. Allahyarham Tun Dr. Ismail Abdul Rahman yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Dalam Negeri mencadangkan supaya pasukan sukarela berfungsi sebagai mata dan telinga kerajaan.


  • Pada 11 Januari 1972, kerajaan telah mengambil keputusan untuk menubuhkan RELA di bawah Seksyen 2 Akta (Kuasa-kuasa Perlu) Darurat 1964. Pasukan RELA dikawal di bawah  Akta (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1964 ( Peraturan-Peraturan Perlu Ikatan Relawan Rakyat ) Pindaan 2005.
  • Petikan ucapan oleh YAB Dato Seri Dr. Mahathir Mohamad yang juga Menteri Dalam Negeri disambutan Hari RELA yang pertama di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur pada 13 Januari 1990."…The ACs, Home Guard and the Pasukan Kawalan have all since been abolished. But RELA continues to exist since its inception 18 years ago.  It continued existence is proof of its role in helping to determine the security and defence of the country.  RELA also signifies the goverment commitment to harness the people support through voluntary means, both during peace time or otherwise…".

  • Pada 20 Mac 1999, YAB Dato Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi semasa menjadi Menteri Dalam Negeri telah mewujudkan Falsafah RELA yang baru. Falsafah ini mengandungi falsafah perjuangan RELA berasaskan  lunas-lunas yang meliputi benteng ketiga pertahanan negara,  pasukan sokongan berwibawa, tugas-tugas kebajikan serta ekonomi dan berdikari.

 

1) Saya ingin menjadi anggota RELA. Apakah syarat-syaratnya?

Jawapan:
Semua warganegara Malaysia yang berumur 16 tahun ke atas adalah layak untuk menjadi seorang anggota RELA. Selain itu, mereka mestilah sihat tubuh badan dan sedia berkhidmat dengan semangat kesukarelaan yang tulen.

2) Di manakah boleh saya dapatkan borang permohonan?

Jawapan:
Borang permohonan boleh didapati dari semua Pejabat RELA Negeri, Daerah atau melalui laman web RELA. Semua permohonan mestilah dihantar ke mana-mana Pejabat RELA yang berhampiran berserta dua keping gambar berukuran paspot dan satu salinan kad pengenalan. Semua permohonan yang layak akan diberikan sekeping kad keanggotaan RELA. Borang boleh didapati dari web RELA. Pendaftaran juga boleh dibuat secara online melalui Permohonan Online.

3) Apakah dikenakan sebarang bayaran untuk menjadi anggota RELA?

Jawapan:
Tiada sebarang bayaran yang dikenakan untuk menjadi seorang anggota RELA.

4) Apakah saya diberikan elaun sekiranya saya menjadi anggota RELA?

Jawapan:
RELA ditubuhkan atas semangat kesukarelaan. Itulah yang menjadi asas kekuatan pasukan RELA sehingga hari ini. RELA tidak memberikan sebarang imbuhan atau ganjaran atau elaun kepada mana-mana anggota RELA sebagaimana yang diamalkan oleh pasukan-pasukan sukarela yang lain. Seseorang itu hanya akan diberi bayaran elaun sebagai ganti hilang mata pencarian sekiranya menghadiri kursus-kursus yang diadakan di Pusat-Pusat Latihan RELA Wilayah atau melaksanakan tugas-tugas operasi yang diarahkan oleh pihak pengurusan RELA.

5) Adakah saya akan diberikan pakaian seragam?

Jawapan:
Pakaian seragam diberikan secara percuma kepada anggota RELA. Keutamaan akan diberikan kepada anggota-anggota yang aktif dalam program dan aktiviti RELA.

6) Apakah keistimewaan jika menjadi seorang anggota RELA?

Jawapan:
Seorang anggota RELA menerima faedah-faedah seperti berikut:

a) Perlindungan insuran berkelompok secara percuma.
b) Pakaian seragam operasi secara percuma
c) Peluang mengikuti kursus dan latihan secara percuma dengan dibayar elaun dan disediakan tempat penginapan dan makanan secara percuma
d) Meningkatkan peluang kerjaya dengan lain-lain agensi dan syarikat keselamatan

7) Adakah saya perlu menjalani latihan atau kursus?

Jawapan:
Setiap anggota RELA yang baru mendaftar perlu mengikuti Taklimat Pengenalan selama setengah hari sebagai pengenalan awal mengenai RELA. Pada kebiasaannya, taklimat ini diadakan di kawasan setempat. Anggota-anggota RELA boleh memohon untuk mengikuti kursus-kursus lanjutan di mana-mana Pusat Latihan RELA Wilayah.

8 ) Bolehkah saya mendapat cuti sekiranya saya ingin mengikuti latihan atau tugasan yang dianjurkan oleh RELA?

Jawapan:
Mengikut peruntukan yang diberikan dalam Perintah Am Kerajaan (Bab C), seseorang penjawat awam itu akan dipertimbangkan untuk mendapat cuti tanpa rekod bagi tujuan menghadiri sesuatu latihan, kursus, kem tahunan yang dianjurkan oleh agensi kerajaan atau pertubuhan-pertubuhan sukarela yang diluluskan oleh kerajaan. Walau bagaimanapun, peruntukan ini tidak termasuk bagi mereka yang bekerja di sektor swasta. Seseorang kakitangan swasta perlu mendapat pertimbangan dan kelulusan majikan masing-masing untuk tujuan ini dengan surat sokongan dari Pegawai RELA Daerah atau Negeri.

Permohonan keahlian secara online boleh dibuat melalui Permohonan Online Keahlian RELA atau dengan mengisi Borang Keahlian RELA dan perlu dihantar ke Pejabat RELA Daerah atau Negeri yang terdekat dengan anda.

Borang Permohonan
Permohonan Secara Online

Maklumat lanjut juga boleh di ibu pejabat RELA berikut:

Ikatan Relawan Rakyat Malaysia
Bahagian Pembangunan Pasukan,
Aras 2, Bangunan 3C4,
26 Boulevard, Presint 3,
62675 Putrajaya.

Tel : 03-88840100
Fax : 03-8890 5542

Lagi Info Menarik di: http://www.kerjakosongkerajaan.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">