Artikel Terbaru Tun M : Anwar Pemusnah Ekonomi Malaysia!

mahathir_cool

CHANGE

As posted by Tun Dr. Mahathir Mohamad at Che Det on January 03, 2013
1. In his campaign to become President of the US Barack Obama promised change, “time for change”, he said.
2. He promised to close down Guantanamo Detention Camp.
3. He promised to stop trials of detainees by Military Courts.
4. He promised to pull out from Iraq and Afghanistan.
5. And many more.
6. Now four years into his first term he has failed to keep his promises.
7. Guantanamo is still holding so-called terrorists; still torturing them. No military courts but no trials by civilian courts either.

———————-
Tranlate using Google. quote. Click on Che Det for original version.
———————-

PERUBAHAN

1. Dalam kempen untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menjanjikan perubahan, "masa untuk perubahan," katanya.
2. Beliau berjanji untuk menutup Kem Tahanan Guantanamo.
3. Beliau berjanji untuk menghentikan perbicaraan tahanan oleh Mahkamah Tentera.
4. Beliau berjanji untuk menarik keluar trup dari Iraq dan Afghanistan.
5. Dan banyak lagi.
6. Sekarang sudah empat tahun (penggal pertama) beliau telah gagal untuk menunaikan janji beliau.
7. Guantanamo masih menahan pengganas kononnya; masih mendera mereka. Tiada mahkamah tentera tetapi tiada juga perbicaraan oleh mahkamah awam.
8. Disebalik menarik keluar trup dari Iraq dan Afghanistan, beliau meluluskan dalam "lonjakan" trup yang dihantar ke kawasan ini. Kemudian beliau menarik keluar sebahagian tentera tetapi masih mengekalkan yang lain di kedua-dua negara.
9. Membuat janji-janji semasa berkempen untuk pilihan raya adalah mudah. Menjaga mereka adalah satu perkara yang berbeza. Harapan yang terbaik adalah bahawa memori rakyat adalah pendek. Mereka biasanya akan lupa janji.
10. Sekarang pembangkang di Malaysia telah meniru gaya Obama dan menjanjikan perubahan.
11. Mereka berkata “beri mereka peluang”. BN telah memerintah negara ini selama 55 tahun. Ia adalah masa untuk menukar. Mereka akan menukar negara ini ke dalam negara kebajikan. Segala-galanya akan menjadi percuma. Tiada yuran untuk pendidikan. Tiada tol. Subsidi yang besar untuk petrol. Royalti 20% kepada negeri menghasilkan minyak dan lain-lain …
12. Sosialis dan Komunis telah mencuba idea negeri kebajikan ini. Mereka  GAGAL . Malaysia tidak mempunyai ideologi. Tetapi realitinya adalah bahawa semua Kerajaan perlu wang dalam usaha untuk membangunkan negara ini dan untuk memberi subsidi kos sara hidup untuk rakyat. Tetapi apabila Kerajaan mengecualikan cukai, tol dan yuran, ia akan mempunyai wang yang kurang. Tetapi kerajaan masih perlu membelanjakan wang ke atas berjalan dan mengekalkan utiliti, lebuhraya, sekolah, hospital, operasi dan kos pembangunan, pencen, subsidi, dll
13. Jadi di manakah Kerajaan mendapatkan dana yang diperlukan?
14. Meminjam okay jika wang itu dilaburkan dan memberi pulangan untuk membayar balik pinjaman. Tetapi meminjam wang untuk hanya menghabiskan akan membawa kepada bukan pembayaran hutang.
15. Itulah apa yang berlaku kepada Greece. Ia bankrap sekarang. Seluruh Eropah tidak boleh membuat Greece kembali berdiri bersama-sama mereka sekali lagi.
16. Memang diakui BN telah memerintah negara ini sejak kemerdekaan. Tetapi cuba lihat rekod dan bandingkan dengan negara-negara lain yang mencapai kemerdekaan pada masa yang sama. Bandingkan ia walaupun dengan Barat maju. Mereka (Negara bandingan) berada dalam masalah kewangan yang meruncing dan mencuba sebaik mungkin untuk mengatasi krisi tetapi mereka tidak mampu melakukannya.
17. Ingat 1997-8 krisis. Timbalan PM dan Menteri Kewangan cuba penyelesaian IMF tanpa pinjaman IMF. Bank dan syarikat telah berhadapan dengan ancaman kebankrapan daripada pinjaman tidak berbayar. Impot kos yang lebih. Kos sara hidup melonjak. 
18. Rekod Menteri Kewangan itu adalah  BURUK  walaupun terdapat kesukaan mendakwa kejayaan yang dibawa oleh orang lain sebagai kejayaan beliau. PNB, UIA dan perbankan Islam adalah sebahagian daripada tuntutan itu.
19. Kini sebagai pemimpin pembangkang, beliau mendakwa untuk membawa perubahan. Apakah perubahan yang baik dia memperkenalkan apabila dia berada di dalam Kerajaan ? Dia hanya berminat dalam membangun dan mendaki tangga kepimpinan UMNO untuk menjadi Perdana Menteri. Bagaimana beliau mencapai objektifnya bukan penelitiannya. 
20. Lima tahun untuk Anwar atau Hadi menerajui pembangkang untuk memerintah adalah berbahaya. Banyak perkara yang boleh dimusnahkan dalam tempoh lima tahun. Kita mempunyai beberapa pengalaman ini. Selain Pembangkang sebagai Kerajaan akan memastikan tidak akan ada pulangan untuk BN. Pegawai Kerajaan akan digunakan untuk "gempar" (mengancam) sesiapa yang cuba untuk menukar Kerajaan. Kita tahu ini telah berlaku sebelum ini.
21. Kita sudah melihat orang ini yang mendakwa berjuang untuk kebebasan bersuara menyaman dan mengambil jalan kepada mahkamah untuk menutup mulut pengkritiknya. Kuasa lain Kerajaan akan juga disalahgunakan. Nepotisme dan kronisme akan berterusan seperti parti dipimpinnya.
22. Rekod ada. Rakyat Malaysia tidak harus membiarkan diri mereka ditipu kerana saya telah tertipu oleh penampilan kesalehan agama pada masa lalu.
23. BN telah mendengar pandangan rakyat dan telah mengubah banyak undang-undang dan dasar. Apa yang rakyat perlu lakukan adalah untuk menggesa BN untuk melaksanakan apa sahaja pandangan yang mereka beri. Tetapi  menukar Kerajaan boleh dan akan menyebabkan negara ini menjadi tidak stabil dan tidak dapat berkembang. 

unquote.

p.s
INT ZBK IMI INT ZBK
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">