Tradisi dan Amalan Di Aidil Adha

raya aji

Lelaki, wanita dan kanak-kanak dijangka berpakaian dalam pakaian terbaik mereka untuk melaksanakan solat Aidil Adha dalam jemaah besar di masjid. Mereka umat Islam yang mampu, mengorbankan haiwan terbaik mereka (biasanya lembu, tetapi juga boleh menjadi unta, kambing, biri-biri  bergantung kepada rantau ini) sebagai simbol kesediaan Nabi Ibrahim berkorban anak beliau Nabi Ismail. Haiwan-haiwan yang dikorbankan, dipanggil Udhiyyah perlu memenuhi umur tertentu dan standard kualiti atau lain haiwan itu dianggap korban yang tidak boleh diterima.

Daging dari haiwan yang dikorbankan adalah dibahagikan kepada 3 bahagian. Keluarga mengekalkan 1/3 daripada saham; 1/3 lain diberikan kepada saudara-mara, rakan-rakan dan jiran-jiran; dan 1/3 lain yang diberikan kepada mereka yang miskin dan memerlukan.

Semasa Aidil Adha, mengedarkan daging di kalangan rakyat, melaungkan Takbir kuat sebelum solat Aidil Adha pada hari pertama dan selepas solat sepanjang tiga hari Aidil Adha, dianggap bahagian penting dalam perayaan ini. Di sesetengah negara, keluarga yang tidak melakukan ternakan sendiri boleh membuat sumbangan kepada badan amal yang akan memberi daging kepada mereka yang memerlukan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">