Mereka Perlu Dikurnia Pingat JPP

konfrantasi

Artikel ini dipetik dari penulis, SGT Hassan-History Channel…

PENGLIBATAN ATM SEMASA KONFRANTASI

 •  Beberapa buah kapal kelas PC TLDM telah terlibat dalam operasi menyekat kemasukan bot-bot tentera Indonesia sehinggalah melibatkan pertempuran kecil.
 • Dalam satu rondaan semasa Ops Limit pada 24 Julai 1964 di perairan Pulau St John yang terletak 5 Batu Nautika dari Singapura, Kapal Peronda KD seri Selangor di bawah pimpinan Lt. P.K Nettur TLDM telah terlibat dalam pertempuran dengan sebuah bot laju yang dinaiki 5 orang anggota Kor Komando Operasi Indonesia (KKO).

 • Dalam pertempuran ini, Able Electric Mechanic Abdul Samad Suliman telah terkorban manakal 2 yang lain cedera ( Kadet Kanan Musa Jabbar dan LRRG Kweh Onn Cheong. 5 anggota Kor Komando Operasi Indonesia (KKO) telah K.O (Terbunuh). Biorama insiden ini ada dipamerkan di Muzium TLDM yang terletak di Melaka.
 • Pada 1 Disember pada tahun yang sama, Kapal KD Sri Pahang yang sedang melakukan rondaan 2 km dari perairan Bedok, Singapura berjaya mengesan sebuah bot yang dinaiki 9 anggota Kor Komando Operasi Indonesia (KKO). Beberapa das tembakan dilepaskan mengakibatkan 1 orang KKO telah K.O (terbunuh) 1 orang cedera dan 2 ditawan. 5 anggota KKO lain hilang di laut.
 • Pada 9 Januari 1965 kapal KD Seri Perak dalam satu rondaan Ops Seri Perak telah bertempur dengan bot musuh dekat Selat Melaka.
 • 12 orang musuh Kor Komando Operasi Indonesia (KKO) berjaya dibunuh, manakala 16 lagi ditawan.
 • Siapakah ‘Black Joe’ atau Joe Chelliah ?
 • Kisah menarik beliau ialah semasa menyertai sebuah tim khas bagi mengekang penyusupan tentera INDONesia melalui beberapa batang sungai di Sarawak semasa Konfrantasi.
 • Menggunakan sebuah perahu pukat, tim ini dianggotai 4 orang tentera laut serta 6 tentera Gurkha.
 • Sepanjang 6 bulan beroperasi menyusuri 5 sungai utama Sarawak, Tim mereka berjaya membunuh 20 orang tentera INDONesia. Joe Challiah menamatkan perkhidmatan dengan TLDM pada tahun 1966 sebelum terpilih menyertai Pasukan Komando Tentera Laut Republik Singapura.
 • Seramai 21 orang anggota Kor Komando Operasi (KKO) yang berpengkalan di Pulau Rupat, Sumatera telah diterjunkan ke pantai Kukup di Pontian Besar pada 17 Ogos 1964 dan Benut. Turut serta dalam pencerobohan ini ialah kira-kira 55 orang anggota para dari Angkatan Udara Indonesia yang berpengkalan di Riau. Rancangan mereka adalah bagi menubuhkan satu pusat melatih ‘sukarelawan Malaysia’ telah berjaya dipatahkan oleh pasukan keselamatan Malaysia.
 • Pada 2 september 1964 dua pasukan telah digugurkan dari pesawat C-130 dengan setiap satu pasukan mengandungi 48 anggota . Seramai 75 orang terdiri dari anggota para yang berpengkalan di Jawa manakala selebihnya adalah ‘sukarelawan Malaysia’ yang dilatih di Pasir Panjang dan pusat latihan payung terjun di Margahayu. Kerjasama yang baik antara pasukan keselamatan Malaysia dan penduduk tempatan berjaya menggagalkan usaha mereka. Sangkaan musuh bahawa mereka akan disambut seperti wira ternyata meleset. Sebilangan musuh turut terkorban.
 • Peristiwa pada oktober 1964 menyaksikan seramai 55 orang musuh meninggalkan pengkalan mereka di Tanjung Kong-Kong, Indonesia. Sayang seribu kali sayang, hajat mereka juga tidak kesampaian. Kumpulan yang dihantar oleh perisikan Indon ini telah berjaya diberkas.

p/s

Coxswain KD SRI S'GOR (Tuan Haji Khalid Sulung), Black Joe, Buffer KD SRI S'GOR dan lain-lain yang masih hidup,  memandangkan Pingat Tentera Laut tidak diwujudkan mereka ini perlu di beri pingat JPP. Pihak Dasar/Tadbir MTL perlu buat kertas kerja. Do it ! Mereka layak mendapat elaun 1k sebulan.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">