Kawad Senyap TLDM

kawadsenyap

Skuad Kawad Senyap (SKS) adalah satu bentuk Pertunjukkan Kawad diamalkan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (Bahagian TATU) yang melibatkan pelaksanaan latihan senjata (M16) dalam siri pergerakan yang kompleks dengan penyelarasan dan ketepatan yang jitu.

Sifat latihan ini mempamerkan pelbagai kepelbagaian; pergerakan yang tajam dan cepat, anggun dan aliran tersusun, atau termasuk pelbagai teknik melambung dan berputar senjata. Semasa persembahan, anggota bergerak secara serentak melalui corak tari dengan senjata  yang bergerak di bawah kawalan mereka, sentiasa diselaraskan dengan rentak muzik.Kawd Senyap ini dilaksanakan tanpa perintah dan yang kedengaran hanyalah bunyi “snap dan pop “ senjata pada setiap langkah, dalam penyegerakan sempurna dan dengan ketepatan.

SKS terutamanya dilakukan oleh Bahagian di bawah PROTELA TLDM, biasanya pada acara peringkat Kebangsaan, pertandingan antara formasi, unit atau acara sukan dalaman, sambutan Hari TLDM dan sebagainya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <font color="" face="" size=""> <span style="">