Monthly Archives: October 2012

Tradisi dan Amalan Di Aidil Adha

raya aji

Lelaki, wanita dan kanak-kanak dijangka berpakaian dalam pakaian terbaik mereka untuk melaksanakan solat Aidil Adha dalam jemaah besar di masjid. Mereka umat Islam yang mampu, mengorbankan haiwan terbaik mereka (biasanya lembu, tetapi juga boleh menjadi unta, kambing, biri-biri  bergantung kepada rantau ini) sebagai simbol kesediaan Nabi Ibrahim berkorban anak beliau Nabi Ismail. Haiwan-haiwan yang dikorbankan, dipanggil Udhiyyah perlu memenuhi umur tertentu dan standard kualiti atau lain haiwan itu dianggap korban yang tidak boleh diterima.

I love Manjung

petakstand

Sewaan Petak Khas Letak Kereta

Pengenalan

Unit Tempat Letak Kereta Majlis Perbandaran Manjung turut menyediakan kemudahan kepada anda antaranya ialah perkhidmatan Sewaan Petak Tempat Letak Kereta dan Pembelian Pas-Pas Bulanan.Ia bertujuan memberi kemudahan dan keselesaan kepada pelanggan bagi meletak kereta mereka pada bila-bila masa yang di kehendaki.

Sewaan Petak

Bagi penyewa yang ingin menyewa petak letak kereta mereka perlu mematuhi garis panduannya. Antaranya ialah: 

Petak yang di pohon haruslah berada di hadapan kedai atau premis penyewa dan tidak menganggu lalu lintas.

Petak yang di pohon itu haruslah tidak berada di kawasan tumpuan orang ramai seperti di pusat-pusat perniagaan yang sesak dan pusat-pusat membeli belah kerana ia akan menyebabkan orang ramai tidak dapat meletak kenderaan mereka      

Taklimat dan Dialog dengan JHEV 20 Okt 2012

bannar-jhev

Pingat Jasa Malaysia (PJM) adalah ‘Campaign Medal’ yang telah dizahirkan pada 3 Mac 2004 yang dianugerahkan kepada warga Angkatan Tentera Malaysia (Warga ATM) dan anggota Pasukan Pengaman dari negara-negara sahabat,  yang telah bertugas menegakkan keamanan dan kedaulatan negara ini sepanjang tempoh Darurat Pertama dan Darurat Kedua, tanpa mengira sama ada lelaki atau wanita dan samada dan masih hidup ataupun telah meninggal dunia.

I love PM part II

Kehadiran rakyat semasa lawatan PM semalam. Aku nak relate dengan data SPR. Mengikut SPR pengundi MELAYU berdaftar bagi P074 Parlimen Lumut ialah 51% (sikit kan). Takutnya aku tengok peratusan ni. 

  • Kehadiran semalam melayu aku anggarkan 20,000.
  • 80% adalah penduduk tempatan.
  • Dari jumlah penduduk tempatan 20% (andaian aku) adalah pengundi Melayu yang tidak berdaftar.
  • So pengundi tegar melayu (aku presume penyokong BN) yang hadir ialah 14%

Macamana dengan 37% lagi? Renung2kanlah.

I love PM

mjgpix_gal1

LUMUT Khamis, 18 Okt 2012: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini melancarkan "Gagasan NAJ1B", iaitu lanjutan kepada pendekatan Gagasan Aman Jaya yang selama ini dipraktikkan dalam pentadbiran kerajaan negeri Perak.

Gagasan NAJ1B yang merupakan akronim kepada Gagasan Negeri Aman Jaya 1Malaysia Bersatu, cetusan idea Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, dilancarkan sempena program Jamuan Janji Ditepati, di sini.

- Berita Harian

pm

 

Apa tersangat significant yang anda nampak?

Bagi aku ratio kawan kita (kaum cina) yang hadir lebih kurang 1:100 dan sudah tentulah bilangannya amat kecil tetapi masih boleh dibaiki di masa mendatang..

So pada mereka ini DO RENDER SUPPORT to our beloved PM. Expedite !