Category Archives: Whatsapp

Hukuman menyeberangi sempadan

Hukuman menyeberangi sempadan

1) Jika anda menyeberangi sempadan Korea Utara secara haram, anda akan mendapat 12 tahun kerja keras.

2) Jika anda menyeberangi sempadan Iran secara haram, anda dipenjara 100%.

3) Jika anda menyeberangi sempadan Afghanistan secara haram, anda akan ditembak.

4) Jika anda menyeberangi sempadan Arab Saudi secara haram, anda akan disebat.

Tinggal beberapa minit lagi, waktu Solat Isyak akan masuk

Tinggal beberapa minit lagi, waktu Solat Isyak akan masuk.

 Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib.

 Lambat.

 Tetapi pada anggapannya asalkan dia bersolat, kewajipannya akan tertunai.

 Dia mula membaca doa iftitah dan memulakan rukun-rukun solat sehingga ke sujud akhir dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.

 Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia terpempam.

 Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya.

 Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Suatu suasana yang sangat sesak. Setiap ruang sudut tempat yang dia pandang; telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yanng berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada.

Dimana ada Kasih Sayang, disitu juga ada Kekayaan dan kejayaan

Seorang wanita sedang keluar dari rumahnya apabila dia terlihat tiga orang lelaki tua berjanggut panjang yang berwarna putih sedang duduk dihalaman rumahnya.         

Dia tidak kenal akan mereka.         

Wanita itu bertanya, " Saya tidak fikir saya mengenali awak semua, tetapi saya pasti awak semua mesti sedang lapar. Silalah masuk kerumah saya dan makan sesuatu."         

"Adakah suami awak ada dirumah?", mereka bertanya.         

"Tidak", wanita itu berkata.        

 "Suami saya telah keluar."         

"Jadi, kami tidak akan masuk", mereka menjawap.   Sewaktu suaminya pulang ke rumah pada petang itu, wanita itu pun memberitahunya kejadian tersebut.

"Pergi beritahu mereka bahawa saya telah balik dan menjemput mereka masuk kedalam sekarang!"         

Kisah Seorang Wanita Yang Dipoligami

"Saya Akhirnya Mengetahui.." 

#Syaikh Utsman al-khamis – hafidzahullah- seorang ulama dari Kuwait bercerita:

“Saya pergi ke kampus dengan kereta lama saya, maklumlah kereta sejak mahasiswa lagi. Tapi walaupun model lama, larinya masih lagi kencang .“Biasanya sambil memandu, saya akan mendengar Radio Idza’atul Quran atau ceramah dan pelajaran dari para ulama menggunakan pemain MP3. 

Waktu itu di Idza’atul Quran ada Syaikh Said bin Musfir Al-Qahtani –hafidzahullah- seorang da’i terkenal di Saudi Arabia. Syaikh Said bercerita tentang seorang perempuan yang menelefon beliau sambil menangis.

‘Apa gerangan yang terjadi?’ Rupa-rupanya dia telah dimadu. Bukan manisnya madu yang dirasa, tapi pahitnya empedu, karena pahit tak tertahan lagi, air mata mengalir sendiri. 

Syaikh bertanya kepadanya, 

‘Apakah kamu lebih suka suamimu berzina dengan perempuan lain atau menikah dengannya?’

Penyembuh Penyakit Barah

Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser. Jika pesakit dapat membacanya lagi baik. Jika tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain membaca untuknya.

Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan surah dibawah :

1. Istighfar 10x.

2. Salawat Nabi 10x.

3. Al-Fatihah 1x.

Don’t become proud

Do Not Become Proud !

??? ???? ?????? ??????

Hasan Al-Basree rahimahullaah advised some of his students admonishing them about avoiding the state of being proud. He said:

1. Do not deceive yourself into being too proud because you are in a good or righteous environment, for there is no place that is better than Paradise, and our father, Aadam (`alayhis-salaam), experienced there what is known to all.

2. Do not become proud merely because you worship often, for consider what happened to Iblees  after he spent a great deal of time worshiping.

 

3. Do not think yourself great because you have met with righteous people, for there is no man more righteous than the Prophet (sallallaahu `alayhi wasallam), yet the disbelievers and hypocrites did not benefit by simply knowing him.

[Taken from Darussalam Publications “Gems And Jewels,” P. 182