Category Archives: Hero TLDM

Mereka Perlu Dikurnia Pingat JPP

konfrantasi

Artikel ini dipetik dari penulis, SGT Hassan-History Channel…

PENGLIBATAN ATM SEMASA KONFRANTASI

  •  Beberapa buah kapal kelas PC TLDM telah terlibat dalam operasi menyekat kemasukan bot-bot tentera Indonesia sehinggalah melibatkan pertempuran kecil.
  • Dalam satu rondaan semasa Ops Limit pada 24 Julai 1964 di perairan Pulau St John yang terletak 5 Batu Nautika dari Singapura, Kapal Peronda KD seri Selangor di bawah pimpinan Lt. P.K Nettur TLDM telah terlibat dalam pertempuran dengan sebuah bot laju yang dinaiki 5 orang anggota Kor Komando Operasi Indonesia (KKO).

Penerima PTU, JPP diberi Imbuhan 1k sebulan

mael

Penerima PTU, JPP diberi imbuhan RM1,000 sebulan

TELUK KEMANG 30 Julai – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan pemberian imbuhan kepada penerima Pingat Tentera Udara (PTU) dan Pingat Jasa Perkasa Persekutuan (JPP) sebanyak RM1,000 sebulan sempena Hari Pahlawan, esok…..

Ada tak di kalangan warga TLDM yang dapat?  Tentu tak ada kan? Kalau difikirkan seluruh warga KD SRI PERAK ini patut diberi penghargaan serupa (maaf jika ada) mungkin diwujudkan Pingat Tentera Laut. atau dikurnia pingat JPP (siaran terlewat)… Diharap pihak pengurusan atasan TLDM dapat melakukan sesuatu kepada wira-wira tak didendang ini. . 

Dengarlah kisah ini…72 jam Pengalaman Terapung di Laut.. bertarung nyawa mempertahankan negara.. Quote