Category Archives: Computer Tips

Belajar Twitter

twitter

Panduan Taktikal Twitter

Twitter adalah perkhidmatan rangkaian sosial dalam talian dan perkhidmatan microblogging yang membolehkan pengguna menghantar dan membaca berasaskan teks mesej sehingga 140 aksara, yang dikenali sebagai "tweet".

Ia telah dicipta pada Mac 2006 oleh Jack Dorsey dan melancarkan di bulan Julai. Perkhidmatan yang pesat mendapat populariti di seluruh dunia, dengan lebih 500 juta pengguna aktif tahun 2012, menjana lebih 340,000,000 tweets setiap hari dan mengendalikan lebih 1.6 bilion permintaan carian sehari. Sejak pelancarannya, Twitter telah menjadi salah satu daripada 10 yang terbaik yang paling melawat laman web di Internet, dan telah digambarkan sebagai "SMS Internet.". 
 
Pengguna tidak berdaftar boleh membaca tweet, manakala pengguna berdaftar boleh mengirim tweets melalui antara muka laman web, SMS, atau pelbagai aplikasi untuk mobile devices.
 
Twitter Inc berpusat di San Francisco, dengan pelayan pejabat dan tambahan di New York, Boston, dan San Antonio.Twitter telah dinamakan faktor yang penting dalam Spring Arab dan lain-lain protes politik.